Social Media filteren

Filed in nieuwe tijd, slimmer werken by on 3 mei 2010 0 Comments

Afgelopen woensdag bij de aftrap van Groeien met Sociale Netwerken (GMSN) van Syntens kwamen alle clichés weer boven: “ik hoef toch niet te weten dat mijn buurman nu op de wc zit”, “ik heb daar toch geen tijd voor”, “ik hou privé en zakelijk strikt gescheiden”, “ben je gek, niet iedereen hoeft alles van mij te weten”. Maar de belangrijkste en meest duidelijke was toch wel: “het is gewoon te veel, dat kan ik allemaal niet bijbenen”.

Information Overload
En dat is waar. Door de digitaliseren en mobiel internet zijn de sociale netwerken aan het exploderen en neemt de informatie exponentieel toe. Information Overload, wordt dat dan genoemd. Maar is dat wel zo?
Tijdens GMSN hoorde ik een mooi vergelijking van Nils Roemen: als je een bibliotheek in loopt, word je dan ook overvallen door de hoeveelheid informatie die daar ligt opgeslagen? De meeste mensen niet, omdat zij al jong hebben geleerd hoe zij in een bibliotheek moeten zoeken en vinden wat zij nodig hebben. Je hebt globaal drie manieren van zoeken: je zoekt op categorie (roman, ScienceFiction), je zoekt op trefwoord in de computer of je vraagt het aan de meneer of mevrouw achter de balie. Geen last van Information Overload. Maar wat dan wel?

Filter Failure!
In de bibliotheek weten wij snel te filteren, waardoor wij niet overvallen worden door de enorme hoeveelheid informatie die daar beschikbaar is. Maar in de digitale wereld zijn wij nog niet zo handig in het goed en snel filteren van informatie.
Neem nu je emailbox. Ik hoor veel mensen die steeds meer van hun tijd bezig zijn om hun email te verwerken. Sommige hebben het zelfs al opgegeven en hebben een Inbox met meer dan 500 berichten. Met wat vlaggetjes en kleurtjes nog enigszins geordend. Geen wijs meer uit te worden, zeker niet in één oogopslag. En als je dit al niet kunt overzien, hoe moet het dan met al die LinkedIn-groepen, twitterberichten en blogs?

Leren filteren
Het is tijd om opnieuw te leren filteren. En dat kost tijd, maar wel tijd die je daarna heel snel terugverdient. Ik heb zelf bijvoorbeeld de training Getting Things Done gevolgd (Elke dag je inbox leeg). Na één dag training en één dag opschonen en iets anders indelen van mijn emailbox verlies ik nu nog maar weinig tijd aan het verwerken van mijn inbox en ik maak elke dag mijn inbox leeg. Maar nog belangrijker, ik weet zeker dat ik geen taken of acties vergeet die voortkomen uit mijn emails. Ik heb overzicht en wordt niet meer geleefd door mijn email. En het zelfde geldt voor LinkedIn, Twitter, blogs, etc.

Mijn simpele filters
Hieronder geef ik je vast een paar handigheden die ik zelf toepas om te filteren.
Email
Ik maak gebruik van de systematiek van GTD:
• ik leeg 3 keer per dag mijn inbox. ik beslis direct:
o is deze informatie voor mij relevant? Zo nee: dan in de prullenbak
zo ja: moet ik er iets voor doen? Zo nee: dan meteen archiveren
o zo ja: dan omzetten naar een taak mijn takenlijst en archiveren
LinkedIn
Ik heb in LinkedIn mijn profiel één keer goed doorgelopen en bijgewerkt. Ik link alleen met mensen die ik persoonlijk ken, zodat ik verzoeken tot het koppelen van mensen ook waar kan maken. Ik ben in LinkedIn lid van een heleboel verschillende groepen. Ik heb mijn groepen geordend op relevantie voor mijzelf en alleen bij de belangrijkste 6 heb ik de ‘email notification’ aanstaan.
Twitter
Ik maak gebruik van Tweetdeck, op zowel mijn laptop als mijn mobiele telefoon (één en het zelfde systeem helpt mij om sneller te filteren). Daarin heb ik lijsten (soort twitterlist) gemaakt. Zo heb ik bijvoorbeeld een “must” list van mensen die ik zeker wil volgen. Deze lijst kijk ik ook regelmatig even terug in de tijd. Maar ik heb een onderwerplijsten, bijvoorbeeld een lijst met tweets over ‘leiderschap’, omdat ik graag wil volgen wat mensen daarover zeggen.
Blogs
Ik maak gebruik van Bloglines om van een aantal blogs te zien of er updates zijn, zodat ik niet steeds naar de blogs toe hoef om te checken. Ik heb er 10 gekozen die ik echt regelmatig wil volgen

Ik gebruik nog maar weinig digitale mogelijkheden om te filteren als pipes.yahoo, netvibes of tweetboard. Wie weet komt dat nog, voorlopig is dit voor mij voldoende. Maar wil jij hiermee aan de slag, kijk dan ook eens op www.lifehacking.nl . Daarop staan al veel tips en ideeën om slimmer te werken.

En het geeft niet als je informatie mist: goede dingen komen meerdere keren terug. Dus je hebt altijd een tweede, derde of vierde kans!

Tags: , , , ,

Geef een reactie