De waarde van spelen, spelen met waarden
Vorige week hadden twee van mijn collega’s een kennisdeeldag over Organisatie Innovatie georganiseerd voor bijna 40 collega’s. Een mooi initiatief om kennis en ervaringen van verschillende mensen te laten stromen en samen te groeien.
Eerst zelf spelen
Zelf mocht ik twee workshops/trainingen verzorgen over het Model van de Logische Niveaus van Bateson en bewerkt door Robert Dilts, en over ons in-ontwikkeling-zijnde Waardenspel. Ik merkte de dag ervoor bij mijzelf al veel energie en creativiteit om er lekker spelend mee aan de slag te gaan. Geen eenrichtingsverkeer-verhaal, maar samen aan de slag en ontdekken wat de waarde is. Het gevolg was dat ik één dag voor de training nog allerlei materialen heb zitten knutselen om er spelelementen aan toe te voegen. Heel praktisch was ik de kaartjes van het Waardenspel kwijt en om te voorkomen dat we ze gewoon op papier moesten uitdelen, ben ik naar de DHZ-markt gegaan om te kijken wat ik hiervoor kon gebruiken als alternatief. Ik vond houten wigjes om parket zelf te leggen. Op de wigjes heb ik de verschillende waarden (product/dienstwaarden, cultuurwaarden en essentiële waarden) geschreven en zo had ik een bak vol waarden. Lekker freubelen, lekker spelen!
Model van de logische niveaus
De eerste workshop ging over het model van de Logische Niveaus. Misschien wel het krachtigste model dat ik ooit heb geleerd. Ik gebruik het enorm veel om zaken en processen te doorzien en inzichten te krijgen. Het model beschrijft de 6 niveaus waarop wij denken en beslissen: resultaat, gedrag, competenties, waarden, identiteit en spiritualiteit. Als je hierover meer wilt lezen kijk dan eens naar dit stuk van Robert Dilts of lees mijn artikel: Niveaus van leren en implementeren.
Na een korte toelichting heb ik het model op papier uitgedeeld en collega’s aan de slag gezet met een ondernemersvraagstuk waar ze op dit moment mee bezig waren. Door er gewoon mee te gaan spelen zonder al te veel achtergrond informatie, alleen wat kaders en principes, kregen collega’s direct een paar zinvolle inzichten die hen zullen helpen bij hun gesprek met de ondernemer. Tegelijkertijd ontdekten ze de kracht van het model. Met een model spelen is volgens mij effectiever en prettiger, dan het model uit den treuren uitleggen. Deze hele exercitie duurde maar drie kwartier.
Spelen met waarden
De tweede workshop mochten we spelen met waarden. Waarden zorgen voor verbinding in een organisatie, maar worden vaak niet bewust beleefd en besproken.
De waardentool is bedoeld om met ondernemers en hun medewerkers het onbewust bewust en bespreekbaar te maken. Het gaat niet om de woorden zelf, maar vooral om het gesprek erover. Hoe ervaar jij de waarden? Hoe herken jij de waarden? Hoe uit jij de waarden? En wat betekent dat voor jou? Door hier met elkaar over te praten ontstaat meer verbinding en begrip voor elkaar. We hebben de waarden ingedeeld in drie groepen: waarden die vooral iets zeggen over de producten en dienstverlening (bv kwaliteit, professionaliteit, …), waarden die vooral iets zeggen over de onderlinge contacten en communicatie (vertrouwen, openheid, ….) en waarden die vooral iets zeggen over de essentie van de organisatie (rust, liefde, …).
De vorige dag geknutselde waardenblokjes kwamen op tafel en iedereen ging al schuivend en pratend op zoek naar de belangrijkste waarden. Het fysiek schuiven en rammelen met de blokjes zorgde voor een ontspannen en gezellige sfeer, waardoor het gesprek, hoewel over hele belangrijke zaken, vrij luchtig en met veel humor plaatsvond.
Collega’s bleken enthousiast, wat ons stimuleert om de tool nu snel af te maken en beschikbaar te maken voor collega’s en ondernemers die het willen gebruiken.
Spelenderwijs leren
Het was mooi om te ervaren dat spelenderwijs met zaken aan de slag gaan die je nog niet helemaal beheerst ruimte en plezier kan geven. Leren is zo veel leuker en makkelijker. Mijn collega’s hebben spelenderwijs het model van de logische niveaus uitgeprobeerd. En Raymond en ik hebben onze tool-in-ontwikkeling verder kunnen verbeteren en aanscherpen door met collega’s te durven spelen, zonder zelf alle antwoorden al te hebben.
Ruimte om te durven spelen geeft waardenvolle leermomenten!
Tags: leren, logische niveaus, spelen, spelenderwijs, waarden, waardenspel
Wat een inspirerend verhaal, lijkt me super om mijn bedrijf volgens deze niveaus’s spelenderwijs door te lichten.
Gerrit
Wow leuk caroline!
Een inspirerende en intrigerende ervaring en wat een beleving. Ben benieuwd hoe het verder gaat.