Slimmer Werken?!
Slimmer werken, Het Nieuwe Werken, sociale innovatie, ……. Het internet vult zich snel met deze prachtige hype, waarin veel verschillende partijen hun producten en diensten onder de aandacht proberen te krijgen van bedrijven en mensen. Het varieert van technologie om thuis te kunnen werken, werkplekinrichtingen en nieuwe managementinformatiesystemen, tot leiderschapstrainingen, mediation en nieuwe organisatiemodellen.
Slimste bedrijf van Nederland
Tijdens de derde Energiedag van de MKB Krachtcentrale kiezen we voor de tweede keer het Slimste (MKB) bedrijf van Nederland. Maar welk bedrijf komt nu eigenlijk in aanmerking voor deze prachtige titel? Zijn dat bedrijven die al deze technologieën hebben geadopteerd en veel prachtige trainingen hebben gevolgd? Misschien, maar misschien ook niet.
Jazo Zevenaar
Als we kijken naar de eerste winnaar: Jazo Zevenaar, dan heeft dit bedrijf in mijn beleving gewonnen, omdat zij de essentie van Slimmer Werken hebben begrepen en doorgevoerd; met vallen en opstaan. Zij zijn er in geslaagd om met beperkte middelen (bijna) iedereen in het bedrijf betrokken te krijgen bij de toekomst van het bedrijf. Door samen aan de slag te gaan met de concrete uitdagingen, samen oplossingen te vinden en uit te voeren is het bedrijf gegroeid in productiviteit, innovativiteit en rendement: mooiere klanten, interessantere opdrachten en minder fouten. Maar nog belangrijker: meer betrokkenheid, een groeiend respect tussen mensen (wat zeker niet makkelijk is in een bedrijf met een lange historie) en ruimte voor vernieuwende ideeën van onderuit de organisatie; iedereen mag meedoen, iedereen wordt uitgedaagd om zijn of haar bijdrage te leveren. En volgens mij is dit waar Slimmer Werken en sociale innovatie echt over gaan: iedereen mee laten doen, iedereen zijn bijdrage laten leveren.
Slimste bedrijf 2011
Afgelopen week was ik op stap op zoek naar nieuwe kandidaten voor de titel Slimste bedrijf van Nederland. Ik heb een aantal mooie bedrijven bezocht en samen met hen het formulier voor de aanmelding ingevuld. Ben jij een mooi bedrijf dat denkt in aanmerking te komen voor Slimste bedrijf, dan kun je tot 7 oktober aanmelden.
Wat mij opviel bij het bespreken van de vragen met de ondernemer, waren de verhalen er om heen, die mij werkelijk raakte in mijn hart.
Zorg voor de mens
(niet alleen de medewerker)
Een ondernemer die vertelde over één van zijn productiemedewerkers. Een leergierige en vaardige jongen, die graag nieuwe technieken leert en vervolgens prachtige producten kan maken: een echte vakman. Maar ook een jongen met een vorm van autisme, die duidelijkheid nodig heeft: je moet het hem dus wel goed en volledig uitleggen, voor hij zich als vakman kan ontwikkelen en gedragen. Ook een jongen die moeite heeft met het concept geld, met als gevolg dat hij in het verleden nog wel eens in de financiële problemen raakte. Gevolg was beslag op salaris, stress en disfunctioneren. De ondernemer kreeg dit in de gaten en heeft de jongen een aanbod gedaan: elke vrijdagmiddag mag deze jongen een uurtje met de administrateur van het bedrijf zijn persoonlijke bankzaken doen. Het resultaat is nu een jongen die ongelooflijk hard voor het bedrijf werkt, gelukkig is omdat hij geen zorgen heeft en zich onderdeel voelt van de bedrijfsfamilie. Er is werkelijk zorg voor elkaar.
Henk van RedBull
Bij een ander bedrijf kwam ik nog zo’n mooi verhaal tegen: Henk van de RedBull. Henk was ex-drugsverslaafde toen hij bij het bedrijf kwam werken. Hij wilde heel graag zijn leven weer op de rit krijgen en mocht een groot project draaien voor een grote klant RedBull. De opdracht was echter ook wel een flinke uitdaging, waardoor Henk veel overuren draaide. Het thuisfront was het daar niet helemaal mee eens, dus werd Henk voor het blok gezet: minder werken of het huis uit. Henk koos voor het bedrijf, maar kwam daardoor op straat te staan. De ondernemer werd ’s nachts uit zijn bed gebeld door de politie dat ‘Henk van de RedBull’ voor de deur van het bedrijf lag te slapen. De ondernemer heeft hem die nacht in het bedrijfspand laten overnachten en de volgende dag geholpen met het regelen van een caravan en een staplaats op een camping. Henk is inmiddels voorman en een voorbeeld als het gaat om werkhouding en sociaal gedrag, maar ook in het aanspreken van anderen hierop. Daarmee heeft hij een belangrijke rol in het betrekken en stimuleren van collega’s als het gaat om Slimmer Werken voor Hun Bedrijf. Klasse, Henk!
Marco Borsato
Maar het verhaal dat mij het diepste raakt is een verhaal over een gehandicapte jongen. Als maatschappij hebben wij over het algemeen een beeld dat gehandicapten en mensen met een gedragsstoornis of burnout minder kunnen bijdragen aan onze samenleving. We laten ze ‘aangepast’ werk doen via de Sociale Werkvoorzieningen aan de rand van de samenleving. Maar dat hoeft niet. De ondernemer die mij het volgende verhaal vertelde heeft een Sociale Werkvoorziening opgenomen in zijn bedrijf en geeft aan dat deze mensen, in de juiste omstandigheden, net zo productief zijn als al zijn ‘gewone’ medewerkers. Het enige wat hij heeft gedaan, en dat doet hij voor iedereen in het bedrijf, is de werkplek en de begeleiding aangepast aan de unieke behoefte van mensen. Maar nu het mooie verhaal. Hij heeft een gehandicapte jongen die vrees heeft voor trappen lopen. De uitdaging is, dat deze jongen op de tweede verdieping werkt, en op de eerste verdieping bevindt zich de kantine. De jongen moet dus 4 keer per dag de trap op en af. Gelukkig is deze jongen een echte Marco Borsato-fan, zingt graag mee, en doet zijn ogen dicht als hij zingt. Elk dag, 4 keer per dag, gaan een paar van zijn collega’s boven of onderaan de trap staan en zetten gezamenlijk een liedje in van Marco. De jongen zingt mee en loopt met ogen dicht de trap op en af.
Deze mensen werken niet ‘aangepast’ bij een Sociale Werkplaats: zij werken met grote trots en heel veel liefde voor Hun Bedrijf. Daarnaast zorgen zij voor een vrolijke en fijne sfeer die zijn impact heeft op alle medewerkers. Dit is volgens mij Slimmer Werken: iedereen mag mee doen, iedereen kan bijdragen.
Slimmer Werken
Ik ben blij dat ik een bijdrage mag leveren in het zichtbaar maken van deze prachtige voorbeelden en de wedstrijd Slimste bedrijf van Nederland. Volgens mij zijn we al best goed op weg om Slimmer te Werken, maar vooral ook fijner en meer verbonden met elkaar. Iedereen mag mee doen, iedereen kan bijdragen.
Of zoals Piet Zoomers altijd zegt: “Iedereen deugt, de vraag is alleen waarvoor.”
Als we dat nou eens met elkaar ontdekken? Slimmer Werken vanuit je hart!
Dit is waar sociale innovatie in het mkb over gaat.
Ken jij nog een Slimmer MKB bedrijf die je wilt opgeven voor deze wedstrijd, doe dit dan uiterlijk 7 oktober a.s.. Ik zie je graag terug op de Energiedag op 3 november!
Tags: Energiedag, essentie, hartzaken, Jazo, MKB Krachtcentrale, slimmer werken, slimste bedrijf van Nederland, Sociale innovatie, verhalen, werken vanuit je hart